Wednesday, October 8, 2008

Maapuu Vechitayah ApppppU!!!! No Way We Are Doing It

Setelah issue Hindraf di Rumah Terbuka oleh Perdana Menteri kita masih dipolitikan oleh pelbagai pihak terutamanya Utusan Malaysia and Menteri Dalam Negeri yang sangat di sanjungi oleh rakyat Malaysia. Pagi ini saya terkejut membaca berita "online" oleh The Star yang bertajuk MIC Loses Grip On Little India. Laporan akhbar tempatan menyatakan bahawa permohonan oleh Dato G. Rajoo untuk melaksanakan Malam Deepavali yang disambut gilang gemilang di Little India IPOH telah ditolak oleh EXCO Kerajaan Negeri A. Sivanesan.

Adakah tindakan Sivanesan wajar untuk menolak permohonan MIC? Pada padangan saya, permohonan MIC patut di tolak walaupun tindakan ini berbentuk balas dendam tetapi tindakan sivanesan boleh dikatakan "Sweet Revenge" balas dendam manis. Pihak MIC tidak langsung mengendahkan masyarakat india di negara ini. MIC telah membiarkan rakyat india di Malaysia terbantut dari segi ekonomi, pendidikan, sukan dan lain lain lagi. Pemimpian MIC tidak ada masa untuk menyelesaikan masalah rakyat india tetapi mempunyai masa untuk merompak negara. Lebih lebih lagi rasuah berleluasa di kalangan ahli.

Setelah Hindraf bangkit menentang kejahilan Samy Velu bersama UMNO terhadap masyarakat india di Malaysia. Hindraf mampu heret ratusan ribu orang protes kezaliman UMNO dan Samy Vellu. Kesemua pemimpin MIC kalah dan dimalukan secara besar besaran dan kekalahan ini merupakan satu hadiah khas oleh masyarakat india kepada Presiden MIC pada hari jadinya yang turut sama di sambut secara gilang gemilang pada hari pilihanraya.

Secara keseluruhanya, semboyan telah dibunyikan, masyarakat india mengantar mesej yang jelas kepada kerajaan bahawa MIC bukan pilihan lagi. Issue kuil roboh baru baru ini, MIC telah melancarkan serangan terhadap pakatan rakyat, soalnya mengapa MIC baru sedar, baru nak lancarkan protest, kenapa tak protest ketika MIC didalam pemerintahan sebelum pilihanraya, kenapa tak protest dihadapan bangunan kerajaan selangor sebelum ini.Apabila hindraf protest, ahli hindraf dipukul and dihumban kedalam penjara. Pihak MIC cuba membina imej yang terjejas and binasa kerana tamak dan rasuah sesama ahli and ketua. Sepandai pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga, pepatah ini sering disebut sejak zaman persekolahan. Pada zaman moden ini pepatah tunjuk ajar patut ditukar kepada "Sepandai pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah lalu di langgar bas".


The Star reports :

IPOH: It is game over for Perak MIC chairman Datuk G. Rajoo, who wanted to hold a Deepavali celebration in Little India here as his Ipoh Barat MIC division has been doing for the past 16 years.

Perak executive councillor A. Siva­­nesan said Rajoo would be going against the law if he did so as the authorities had rejected his application to hold the event there.

“He can’t organise the celebration in Little India,” Sivanesan said yesterday after a meeting with 32 traders and representatives from various authorities and bodies on the state government’s Deepavali celebration.

Sivanesan said the Ipoh City Council had approved the state’s application to hold the celebration in Little India from Oct 14 to 25.

Rajoo, who is the Ipoh Barat MIC division chief, had cried foul over the state government’s rejection of his application to hold the celebration there.

“It is final. The best Rajoo can do is to celebrate Deepavali happily with his loved ones in his house,” said Sivanesan.

He, however, said Rajoo was invited to attend the celebration in Little India.

“Let’s put our differences aside and celebrate Deepavali in good spirits,” Sivanesan added.

0 comments: